Windows- vai Mac-tietokone yritykselle?

Puhelin ja tietokone ovat välineitä, joita ilman yrittäjä ei pärjää. Toiset haluavat niiden olevan suorituskykyisiä valioyksilöitä, jolloin kustannuksetkin ovat sen mukaisia, ja toiset taas keskittyvät pitämään kulut kurissa.

Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tuntuvakin säästö voi olla lyhytikäinen, mikäli laitteet eivät lopulta palvele yrittäjää riittävän hyvin. Siksi yrittäjän tärkeimmän työvälineen – tietokoneen – valintaan kannattaa uhrata ajatus jos toinenkin.

Pelkkä hinta ei kuitenkaan kerro kaikkea siitä, onko laitevalinta oikea haluttuun käyttötarkoitukseen. Markkinoilla on kahta eri käyttöjärjestelmää, jota voi käyttää tehokkaaseen työskentelyyn: Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmä sekä Applen macOS. Windows-järjestelmän voi löytää useiden eri valmistajien tietokoneista, mutta macOS on puhtaasti Applen Mac-tietokoneissa esiintyvä käyttöjärjestelmä. Molemmista on saatavilla sekä kannettavia että pöytäkoneita.

Windows on lähes kaikille tuttu

Useilla meistä on kokemuksia Windowsista jo ainakin 1990-luvulta lähtien. Windows 95 sisälsi ensimmäisen kerran kuuluisan Käynnistä-valikon, jonka kautta monet ovat opetelleet avaamaan tietokoneeseen asennettuja ohjelmia. Jos siis tarvitaan varmuutta siitä, että useat eri käyttäjät osaavat työskennellä tietokoneella, niin Windows on turvallinen valinta käyttöjärjestelmäksi.

Windows on myös valinta silloin, jos halutaan käyttää tiettyjä Microsoftin ohjelmistoja tai niiden erityistoimintoja. Esimerkiksi kaikkien tuntemat Office-sovellukset ovat saatavilla myös macOS-järjestelmälle, mutta Excelin korkeamman tason toimet edellyttävät Windows-käyttöjärjestelmää. On myös luonnollista, että uudet päivitykset ilmestyvät hitaammin kilpailevalle käyttöjärjestelmälle.

Microsoftin Power BI on usein käytetty ohjelmisto liiketoimintadatan visualisoinnin ja analysoinnin tueksi. Pienyrittäjäkin hyötyy datalähtöisestä liiketoiminnan johtamisesta, joten mikäli haluaa käyttää juuri Power BI -ohjelmistoa, niin Windows on ainoa vaihtoehto käyttöjärjestelmäksi.

macOS loistaa omassa ekosysteemissään

Microsoftin kuopattua Windows-puhelimet Applella on ylivalta mobiilin ekosysteemin hyödyntämisessä. Myös Googlella on Android-puhelinkäyttöjärjestelmän lisäksi Chrome OS tietokoneille, mutta sen käyttö rajoittuu kevyeen nettiselailuun. Microsoft on toki paikannut ongelmaa sovelluksella, jonka avulla Android-puhelimen ja Windowsin-tietokoneen saa keskustelemaan sujuvammin.

Useimmat työtehtävät tapahtuvat nykyään erilaisilla pilvipohjaisilla ohjelmilla, joten pelkästään internetiin pääsemällä voi jatkaa tehtäviä laitteen vaihtuessa. Yhtenäisellä ekosysteemillä on kuitenkin omat etunsa, joita Applen tapauksessa ovat esimerkiksi seuraavat:

  • AirDrop on Applen laitteiden toiminto, jonka avulla voi siirtää tietoa ja tiedostoja äärimmäisen helposti laitteesta toiseen.
  • Laitteiden lisäksi Applen ekosysteemiin kuuluu runsaasti palveluja – kuten pilvitallennus – jolloin omat tiedot ovat käytettävissä kaikissa laitteissa.
  • Samoja ohjelmia voi pääsääntöisesti käyttää sekä tietokoneella että älypuhelimella.

Käyttöjärjestelmä ei rajoita suorituskykyä

Riippumatta siitä kumpaa käyttöjärjestelmää on tottunut käyttämään, niin myös toisen järjestelmän oppii samalla tavalla – onhan ne kuitenkin tehty aivan tavallista käyttäjää silmällä pitäen. Päivittäisessä käytössä järjestelmien välillä voi olla pieniä eroja siinä, kuinka arkiset toimet systeemin sisällä tapahtuvat, ja valitun käyttöjärjestelmän ominaisuuksista voi joko pitää tai sitten ei. Myös Applen tietokoneiden näppäimistöasettelu poikkeaa aavistuksen muista laitteista, mikä voi herättää ihmetystä ensimmäisiä kertoja käytettäessä.

Mac-tietokoneet ovat olleet erityisen suosittuja luovaa työtä tekevien keskuudessa. Macit ovat tunnettuja nopeasta käyttövalmiudestaan, ja tehokkaamman päädyn koneissa vaativa videoeditointikin onnistuu mutkitta. Voisi todeta, että Applen tietokoneissa hinta laitteiden välillä kertoo enemmän suorituskyvystä kuin Windows-tietokoneissa, joissa kaikilla laitevalmistajilla on luonnollisesti omat kategoriansa tarjoomalleen.

Laitteiden huolto, päivitys ja tietoturva

Mikäli tietokoneen fyysisten osien päivitettävyys on kynnyskysymys, niin Applen Mac-tietokoneet eivät ole vaihtoehto. Muilta laitevalmistajilta löytyy yrityskäyttöön suunniteltuja tietokoneita, joiden fyysisiä osia on mahdollisuus vaihtaa. Tällaisia tietokoneita löytyy esimerkiksi Delliltä ja Lenovolta. Applen itsenäinen laitetuotanto ja oma käyttöjärjestelmä ovat kuitenkin osoittaneet, että tietokoneen ikääntyminen ei välttämättä johda sen käyttökokemuksen heikkenemiseen kovinkaan nopeasti.

Tietokone tai tietokoneet voivat olla kriittinen lenkki yrityksen toiminnassa, jolloin niiden moitteeton toiminta halutaan varmistaa myös liittämällä laitesopimuksiin jatkuvan tuen ja pikaisen huollon palvelut. Apple ja monet muut laitevalmistajat tarjoavat näitä palveluja suoraan, minkä lisäksi muita palveluntuottajia löytyy varmasti kaikille laitteille.

Toisinaan Applen ekosysteemi mainitaan tietoturvallisemmaksi muihin laitteisiin ja käyttöjärjestelmiin verrattuna, mutta asia ei ole kovin yksioikoinen. Yleensä työntekijän käyttäytyminen on yrityksen suurin tietoturvariski, joten pelkästään laitevalinnalla ei tässä kohden voida riskejä minimoida. Myös macOS-järjestelmässä on käytettävä tietokone ja verkko suojattava kuten Windows-tietokoneissakin.

Laitteita voi käyttää myös ristiin

Kuten mainittua, niin useat yritystoiminnassa käytettävät ohjelmistot sijaitsevat nykyään pilvessä, jolloin niitä voidaan käyttää lähes miltä tahansa selaimen sisältävältä laitteelta. Koska laitteiden määrä pienessäkin yrityksessä voi olla iso, niin on melko tavallista, että mukaan mahtuu sekä macOS- että Windows-käyttöjärjestelmällä varustettuja tietokoneita. Tietyissä työtehtävissä on parasta antaa työntekijän valita käyttämänsä laitteet, jos ne vaikuttavat keskeisesti työtehtävien suorittamiseen.

Yrityksen kasvaessa laitehankintojen ja niihin liittyvien integraatioiden taloudellinen merkitys kasvaa, jolloin kilpailutus ja keskittäminen ovat keskeisiä toimia. Nykyisin tietokoneella työskentely on kuitenkin niin keskeinen osa lähes kaikkien työnkuvaa, että pelkän alhaisen hinnan perusteella laite- ja käyttöjärjestelmävalintoja ei tule tehdä.

Aiheeseen liittyvät

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä

Tilaa uutiset sähköpostiisi

Hot daily news right into your inbox.